Kevesebb mint 3 hétig lehet még Windows 7-es PC-t venni

Idén halottak napján gyújthatunk egy mécsest a Windows 7 sírjánál, és ha már ott vagyunk, vigyünk a Windows 8.1-hez is.

November 1. után ugyanis már kevésbé lesznek elérhetőek új gépekben, október 31-én a Microsoft hivatalosan halottnak nyilvánítja őket, legalábbis a legnagyobb OEM gyártóknál (pl. Dell, HP, Lenovo) – akik már csak Windows 10-es PC-ket építhetnek és értékesíthetnek.

A kelleténél már így is két évvel tovább tartották életben ezt a két régi verziót, de mostmár hamarosan üt az utolsó órájuk.

Természetesen az értékesítési életciklus vége nem jelenti azt, hogy végleg kilehelik a lelküket. Más a támogatási és más az értékesítési életciklus.

A felhasználók vagy rendszergazdák a Windows 7-hez 2020. január 14-ig tölthetnek le biztonsági javításokat a Windows Update-en keresztül, a Windows 8.1 pedig 2023. január 10-ig marad támogatott.

Továbbá attól még, hogy a nagy OEM gyártók nem telepítik már új gépekre a kis- és nagykereskedelmi értékesítésben, az egyéni és üzleti felhasználók vagy rendszergazdák számára még van mód arra, hogy a régi verziót használják:

 

– Raktáron maradt, előzőleg ezekkel a verziókkal készült számítógépek továbbra is értékesíthetőek, így még hónapokig megtalálhatók lehetnek a polcokon.
– Ún. downgrade (visszalépési) jog áll fenn bármely gyárilag Windows 10 Pro-val előtelepített számítógép esetén: amíg a Microsoft támogatja a Windows 8.1 Pro vagy a Windows 7 Professional verziókat, a felhasználó vagy rendszergazda visszaállíthatja ezekre a gépet. Saját, eredeti telepítőkészlet és termékkulcs szükséges hozzá és manuálisan kell aktiválni.
– Egyéni image fájlok: üzleti ügyfelek image fájlokat is magában foglaló mennyiségi Windows licensz esetén bármely tetszőleges Windows verzió image fájljait használhatják. Nagy ügyfeleknek az OEM gyártó segíthet a telepítésben.
– Korlátos, rendszerépítőknek szánt OEM változatok: rendszerépítők továbbra is építhetnek és értékesíthetnek új gépeket ezekkel a csomagokkal. A Microsoft nem látja el őket újakkal, de a tapasztalat azt mutatja, hogy még évekig bőven marad készlet.
– Felhasználói frissítés: ha minden kötél szakad, a felhasználó vagy rendszergazda megoldhatja magának. A Microsoft már ugyan nem gyárt kiskereskedelmi célra régebbi Windows verziókat, de itt is lesz bőven meglévő készlet, így a felhasználó vagy rendszergazda saját maga is frissíthet.

 

Persze az egyre öregedő Windows 7 futtatása veszélyeket és csapdákat is rejt, különösen újabb fajta hardver esetén. A számítógépgyártók nem kapnak gazdasági ösztönzést arra, hogy régebbi Windows verziókhoz meghajtókat és támogató eszközöket fejlesszenek. A visszalépés többnyire működik, de egyes komponensekkel lehetnek gondok.
Az Intel Kaby Lake processzorait használó új rendszerek, amelyek Windows 10 előtti verziókat használnak, egyáltalán nem lesznek támogatottak. Ettől függetlenül a felhasználó vagy rendszergazda megpróbálhatja telepíteni a Windows 7-et egy ilyen új eszközön, de ne várjon semmiféle támogatást a gyártótól vagy a Microsoft-tól, ha problémákba ütközik, ami pedig elkerülhetetlen.

 

Forrás: ZDNet.

 

További érdekességekért keresse fel rendszergazda blogunkat!