Óvakodjunk a Windows Live Mail 2012 KB 3093594 javításától – A Windows lefagyását eredményezheti

A Microsoft legújabb frissítésre ösztönző módszere inkább malware üzenethez hasonló.

Lássuk mit kell hogy tudjon egy rendszergazda, vagy felhasználó az alábbi hírrel kapcsolatban.

Először az elmúlt héten, péntek délután halhattunk egy titokzatos Microsoft-tól érkezett levélről, amelyben Windows Live Mail felhasználókat figyelmeztettek arra, rendszerükben működési zavarok lehetnek, léphetnek fel. Azt javasolták, hogy ez egy javítás letöltésével és telepítésével – KB 3093594 – , vagy Windows 10-re való frissítéssel és az új Universal Mail alkalmazással orvosolható, utóbbi nem túlzottan kedvelt világszerte.

A figyelmeztető üzenet teljesen olyan, mint egy tipikus malware levél. Nézzük is meg:

Fontos információ az email szolgáltatásról.
Kedves felhasználó!
Heteken belül módosításokat fogunk végrehajtani a levelező rendszeren, ami hatással lehet az @ outlook.com , @hotmail, @live, or @msn email fiókokra.
Ezen változások nem teszik lehetővé, hogy továbbra is Windows Live Mail 2012 alkalmazással használja levelezését.
Annak érdekében, ha továbbra is a Windows Live Mail 2012 alkalmazást szeretné használni levelezéséhez, telepíteni kell a legújabb kiadott javító frissítést. 
Ha Windows Live Mail 2012 alkalmazást használ Windows 8, Windows 8.1, vagy Windows 10 rendszeren, javasoljuk, hogy a Windows beépített levelező alkalmazását használja a jövőben, hogy elérhesse a legújjabb frissítéseket, Windows 8, Windows 8.1, és Windows 10-es renszeren egyaránt.
Windows Live Essentials 2009 és 2011 nem támogatott többé, Windows 8/8.1 vagy Windows 10-re való frissítésre és a beépített levelező alkalmazásra lesz szüksége, vagy a továbbiakban használja a www.outlook.com-ot.
Javasoljuk továbbá minden Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1-et használó, Windows Live Mail felhasználónak, hogy frissítsen Windows 10 rendszerre és a jövőben a beépített levelező alkalmazást használja, a legújabb frissítések elérése érdekében.
Javasoljuk őrizze meg ezt az üzenetet, hogy a későbbiekben hivatkozhasson rá.
Megértésüket köszönjük!
Üdvözlettel:
Az Outlook csapata.

Bár ez egy adathalász üzenetnek tűnhet, tény viszont, hogy a Microsofttól származik.

A Microsoft felhasználókat mindig arra figyelmeztették, soha ne kattintsanak, levélben kapott linkre, melyben egy frissítés telepítésére kérik.
“Microsoft soha nem küld emailt, a frissítés linkjével”-eddig ezt állították.
Nos, az általános vélekedés az az, “ha a Micrsofttól kaptuk az üzenetet, biztosan telepíthetjük bármit is javasoljanak”.
Vajon mennyi időbe telik, mire megjelennek, a látszólag Microsofttól érkező levelek, amelyek olyan weboldalakra mutatnak, melyek pontosan úgy néznek ki, mint a Microsoft letöltő oldala, viszont valójában malwarek terjesztésre szolgálnak?
Van egy másik furcsa dolog:
Mint olvashattuk: “Ha Windows Live Mail 2012 alkalmazást használ Windows 8, Windows 8.1, vagy Windows 10 rendszeren, javasoljuk, hogy a Windows beépített levelező alkalmazását használja.” ,valamint “Annak érdekében, ha továbbra is a Windows Live Mail 2012 alkalmazást szeretné használni levelezéséhez, telepítenie kell a legújabb kiadott frissítést.”

Amit a Microsoft üzenetben olvashatunk, az nem teljesen állja meg a helyét.

Ha Windows Live Mail alkalmazást használunk, Windows 10 rendszeren és telepítjük az ajánlott javítást, a WLM nem fog működni, csak akkor, ha eltávolítjuk a frissítést és telepítjük a korábbi verziót.
Ha az üzenetet jobban megvizsgáljuk – vagy Microsoft letöltési oldalán elolvassuk a rejtett rendszerkövetelményeket – láthatjuk, hogy a javítást csak a Windows 7, Windows 8 és Windows 8.1 rendszerhez nyújt megoldást.
Vajon a telepítő ellenőrzi, hogy a szükséges Windows verzión készülünk a frissítést telepíteni? Nem, sajnos nem.
Bár a levélben nem említik, Windows Live Mail 2012 DeltaSync protokol-t használ a levelek küldésére és fogadására, Outlook és Hotmail fiókoknál ez azt feltételezi, hogy az említett protokoll megszüntetésre kerül.
A DeltaSync előtt, Outlook Express WebDAV-ot hasznát, mely 2009-ben került kikapcsolásra.
Úgy tűnik a Microsoftnál úgy döntöttek, ezzel a KB3093594 javítással, DeltaSync protokollt váltják le Exchange ActiveSync-re és továbbra is támogatják a Live Mail 2012 alkalmazást.
Az Exchange ActiveSync támogatás még nem kiforrott, nem nyújt megfelelő megoldást/javítást, a levelezésben jelentkező problémákra. Fórumokon találkozhatunk több, az említett javítással foglalkozó tanáccsal is.

 

A legjobb javaslat Ron Sommer Microsoft MVP és közösségi moderátortól érkezett:

Jelentkezzünk be böngészőn keresztül az outlook.com fiókunkba.
Outlook.com vagy Outlook Mail-t látunk?
A KB3093594 frissítést akkor kellene telepíteni, ha outlook.com fiókunk már frissített Outlook Mail-re.
Ha több outlook.com fiókkal rendelkezünk, el kell döntenünk, akarjuk-e, azokat a fiókokat, amelyek még nem frissültek Outlook mailre, hogy továbbra is működjenek, vagy a már frissített fiókokat akarjuk használni.
Nem szeretnénk Outlook Mail-t = ne telepítsük KB3093594 frissítést.
Egy fiók már frissült Outlook Mail-re = telepítsük a KB3093594 frissítést.

Egyesek a Windows Live Mail-t, az egyik utolsó ingyenes levelező Kliensként tartják számon, 7 év után pedig úgy tűnik, csak eszköz lesz arra, hogy a Windows 10 frissítéseket sürgesse.

 

Forrás: InfoWorld.

 

További érdekességekért keresse fel rendszergazda blogunkat!