Mac OS X környezeti változók beállítása

Ideiglenes környezeti változók létrehozása az OS X-ben

Érdemes megemlíteni, hogy ideiglenes környezeti változókat is létrehozhatunk a bash-ben az ‘export’ parancs önmagában történő alkalmazásával, bár ezek csak addig maradnak meg, amíg az aktuális bash parancsértelmező az aktív. Ha például a rendszergazda egy ideiglenes útvonalat akart megadni a ~/bin/-hez, azt a következő paranccsal teheti meg:

export PATH=$PATH:~/bin

Mégegyszer hangsúlyoznánk, hogy az ‘export’ parancs önmagában történő futtatása és hogy nem írtuk be a .bash_profile-ba, csak ideiglenes beállításnak számít és a környezeti változó nem marad meg, csak abban az esetben, ha hozzáadjuk a .bash_profile-hoz.
Ha a rendszergazda vagy a felhasználó valóban használni szeretné az új útvonal hozzáadását, szinte biztosan be kell írnia a .bash_profile-ba a megfelelő export parancs hozzáadásával.
Ha nem csak a bash parancsértelmezőt tekintjük és a rendszergazda vagy a felhasználó megváltoztatta a Terminál alkalmazás alap parancsértelmezőjét a bash-ről tcsh, zsh, sh, ksh, fish, vagy más elérhető parancsértelmezőre, egyszerűen csak az adott parancsértelmező (.tschrc, .cshrd, .profile stb.) megfelelő profil vagy rc fájlját kell módosítani.

 

Forrás: OS X Daily.

További tanácsokért keresse fel rendszergazda blogunkat!