Windows 10 vs OS X: Vajon melyik rendszer nyújt többet a Rendszergazda számára?

A Microsoft az Apple szemléletét kezdte használni a PC menedzselésekhez, azonban nem szakít a jól bevált Configuration Manager-el.

Manapság már minden menedzselhető, mintha csak egy mobileszköz lenne. API-k használata biztosítja egy operációs rendszeren számára, hogy egy vállalat irányelve következetesen végrehajtásra kerüljön, minden eszközön.

A 2010-es iOS 4.2 óta az IT rendszergazdák ily módon Ipad-okat és Iphone-okat képesek menedzselni, mely több tucat mobileszköz menedzsment eszköz (MDM) előtt nyitott utat. Az Android ugyanezt tette 2010-ben, bár kisebb mértékben az Android Froyo 2.2.-vel. Majd Mac csatlakozott az API alapú menedzsment csoporthoz, a 2011-es OS X Lion-tól kezdődően.
Most a Microsofton van a sor a Windows 10-el.
Ez azt jelenti, hogy rendszergazdaként, API-kkal képesek vagyunk Windows 10 számítógépek menedzselésére, különféle kliensalkalmazások telepítése nélkül. valószinűleg ugyanazzal a mobileszköz menedzsment alkalmazással, amit már használunk az IOS, Android és Mac eszközök menedzselésére.
Ez felvet egy kérdést: Windows 10-es menedzsment API-k, felveszik-e a versenyt azokkal, melyek már az OSX-eknél régóta elérhetőek?
Ide kattintva láthatjuk táblázatban összefoglalva a különbséget a Windows 10 és az OS X El Capitan között.
Mint láthatjuk az alapvető funkciók megegyeznek, de menedzsment néhány területein különböznek egymástól.

 

It rendszergazda dilemmája: Rendszerfelügyelet módjának kiválasztása.

 

Attól függetlenül, hogy a Windows 10 API-t használjuk vagy sem, továbbra is használhatjuk a Microsoft Configuration Manager-ét, mely az utóbbi években IOS és Android menedzsment API-kkal gyarapodott, azonban MAC OS X API-val nem.
A Microsoft azt szeretné, ha a vállalkozások a Configuration Manager-t helyben telepített megoldásként használnák, vagy Intune-t a felhőben, ragaszkodva a Microsoft felügyeleti eszközeihez, mely nemrég került frissítésre.
De ha egy IT szervezet, vagy rendszergazda inkább egy mobil menedzsmenteszközhöz ragaszkodna, a Windows 10 menedzselhető oly módon is, egy közös konzolról.
Ha egyszerre szeretnénk egy modern és egységesített API alapú menedzsment eszközt, a Microsoft iTunes rendszerfelügyeleti eszköz képes kezelni IOS, Android, Windows 10 és November 23-ától, OS X 10.9 Mavericks és későbbi kiadásokat is.
A fejlett mobil menedzsment gyártók, mint a MobileIron és VMware AirWatch mind a négy operációs rendszert képesek kezelni.
Ezek a gyártók is kínálnak extra funkciókat, az API nyújtotta lehetőségeken kívül is.

 

Forrás: InfoWorld.

További érdekességekért keresse fel rendszergazda blogunkat!