2016-ban várhatóan nagyobb célpontot fog jelenteni az IOS és a MAC a hackerek számára

Egy új Symantec jelentés azt sugallja, hogy a hackerek egyre inkább az Apple szoftvereit és eszközeit veszik célba.

 

Vajon a 2016-os év az “Apple hack” éve lesz?

“Növekvő számot mutatnak, azok a fenyegetések és kártevők melyek célja, hogy megfertőzze a Mac OS X, vagy IOS rendszert használó eszközöket” – fejti ki a jelentés.
Ahogy egyre több ember használ iPhone-t, iPad-et és Mac-et, úgy a Cupertinoi platform is egyre vonzóbb célponttá válik a hackerek számára.
Jelentések azt mutatják, hogy az App Store-ban található rosszindulatú alkalmazások száma, növekvő tendenciát mutat az elmúlt hónapokban.
A Symantec szerint: “a Malware-el fertőzött MAC OS X számítógépek száma 2015 első 9 hónapjában, 7szer nagyobb volt, mint 2014 egész évében.”

A Symantec 39-70 MAC os X hibát azonosít évente, ugyanakkor a jelentés szerint: “A legtöbb évet nézve, a MAC OS X sebezhetősége alacsonyabbra tehető, mint a Windows rendszeré. A nagyobb arányú Windows fenyegetettség, a Microsoft nagyobb piaci részesedését is tükrözheti, mely magasabb szintre ösztönzi a támadókat és biztonsági kutatókat egyaránt”.
A MAC OS X fenyegetések 14 százalékkal nőttek 2014-ben, 2013-ban 44 százalékkal, 2012-ben pedig 29 százalékkal.
Azonban, ha az Apple népszerűsége továbbra is növekszik, valószínű ez a tendencia folytatódni fog.
Az Apple felhasználónak és rendszergazdáknak meg kell tenni minden óvintézkedést, hogy biztonságban tudják eszközeiket.
Mégis a legtöbb fertőzött eszköz „jailbrake” feltört, a Symantec a mai napig 13 fertőzést dokumentált, amiből 9 csak a feltörteket képes megfertőzni.
Az IT biztonsági cégek szeptemberben felfedeztek egy Xcode Ghost programot, amely mintegy 40 IOS alkalmazásba ásta be magát.
A Fertőzött alkalmazások képesek voltak alkalmazás információkat, adatokat kiolvasni és feltölteni a készülékről, hamis párbeszéd ablakokat nyitni, hogy megszerezzék adatainkat, vágólapra olvasni és írni.
Az alkalmazások eltávolításra kerültek az App Store-ból, viszont ez volt az első eset, hogy ilyen nagy számú fertőzött alkalmazást találtak volna, a korábbi 5 fertőzött alkalmazással szemben.
Alig egy hónappal később több alkalmazást is kivettek az App Store kínálatából, többek között a Been Choice reklám blokkoló alkalmazást, amely képes titkosított forgalmat megfigyelni.

 

Forrás: PC Magazine.

 

További érdekességekért keresse fel rendszergazda blogunkat!