Mac OS X: Hogyan változtassunk DNS-t a parancssorból?

A haladó Mac felhasználó vagy rendszergazda számára hasznos információ lehet, hogy a DNS szerverek parancssorból is beállíthatóak – anélkül, hogy a System Preferences Network vezérlő felületéhez kellene fordulnunk.

Miközben a GUI Network vezérlő felület tagadhatatlanul a legkönnyebb választási lehetőség a legtöbb Mac felhasználónak, a parancssoros módszer több előnnyel jár számos használati esetben, különösen hibaelhárítás, ideiglenes DNS változtatások és ssh-val történő távoli vezérlés esetén.

Ahhoz, hogy megváltoztassuk a DNS beállításokat az OS X parancssorából, a mindig hasznos ‘networksetup’ parancsot fogjuk használni. Bár a networksetup használata bonyolult, a DNS beállítása meglehetősen egyszerű.

Hogyan állítsuk be a DNS szervereket networksetup használatával?

A networksetup paranacs minden modern Mac rendszer szoftverben elérhető. A -setdnsservers flag-et használjuk, ami a hálózati szolgáltatásra mutat, majd beírjuk a DNS IP-t is. Ez a következőképpen néz ki:

networksetup -setdnsservers (Network Service) (DNS IP)

Például egy Mac beállítása wifin keresztül a 8.8.8.8 Google DNS-re így néz ki:

networksetup -setdnsservers Wi-Fi 8.8.8.8

Több DNS szerver is beállítható, ami engedélyezi a tartalék működését abban az esetben, ha az első vagy második szerver elérhetetlen. Például ez az OpenDNS-t állítja be első két DNS szervernek és a Google DNS-t, mint tartalékot:

networksetup -setdnsservers Wi-Fi 208.67.222.222 208.67.220.220 8.8.8.8

Ez csak egy példa a DNS szerverekről és nem feltétlenül egy általános ajánlott megoldás. Ha szeretnénk megváltoztatni a sajátunkat, érdemes megtalálni a leggyorsabb DNS szervert a NameBench-hez hasonló alkalmazások segítségével, ami egy teszt segítségével meghatározza, hogy melyik DNS a leggyorsabb ott, ahol mi vagyunk.

 

Hogyan töröljünk minden DNS szervert a networksetuppal?

Kattintsunk a következő oldalra!