Alapértelmezetten megjeleníti a képeket a Gmail

A Gmail új szolgáltatással bővült, egy proxy szerveren keresztül alapértelmezetten betölti a képeket az üzenetekbe.A Google csütörtökön bejelentette, hogy a jobb felhasználói élmény érdekében a Gmail újra, alapértelmezés szerint, megjeleníti a képeket. Mostanáig a Gmail rákérdezett a felhasználónál, hogy meg akarja e jeleníteni a képeket az üzenetekben, mert így akarták visszaszorítani a reklám üzeneteket és az adathalász támadásokat. A Google egy proxy szerveren keresztül tölti be a képeket, így megakadályozza az e-mailekben megbújó malware-ek esetleges felbukkanását.

Alapértelmezetten megjelennek a képek a Gmail üzenetekben

 

Sokaknak nem tetszik ez a változás. H.D. Moore biztonsági szakember szerint ez egy újabb biztonsági kockázatot jelent a felhasználók számára:

„Ha a Gmail automatikusan megjeleníti a képeket (ami a kitűzött cél) és ez akkor következik be, amikor a felhasználó megtekinti az üzenetet, akkor ez lehetővé teszi az üzenetek olvasásának nyomon követését, alapértelmezés szerint minden Gmail felhasználónál” nyilatkozta Moore a CNET-nek egy e-mailben.
„ Ez lehetővé tenné egyes rosszindulatú személyek számára, hogy ellenőrizzék az általuk küldött e-mailek elolvasását, és így most már kitalálhatják, hogy melyik e-mail fiókot használják aktívan. Elég csak egy beágyazott képet tartalmazó e-mailt küldeni”.

A Google szóvivője elismerte, az e-mailben küldött képek egy egyedi URL-t kapnak a címzett megállapítására, ugyanakkor a hangsúlyozta, hogy a proxy szerver segít megvédeni a címzett IP-címét, és elrejti a földrajzi elhelyezkedését a kiberbűnözők elől. További problémát okozhat a proxy szerver esetleges túlterheltsége, ami a képek lassú betöltéséhez vezet.

A felhasználóknak lehetősége van választani, a Megerősítés kérése külső képek megjelenítésekor opció bekapcsolható a Gmail Általános beállításainál.

A képek megjelenítési beállításainak módosítása

 

Forrás.