A Chrome 42 akár olyan oldalról is küldhet figyelmeztetéseket, amit már bezártunk

A Google Chrome Csapat kiadta a Chrome 42-t a Windows, Mac és Linux stabil változataihoz. A legérdekesebb dolog ebben a böngésző frissítésben, hogy lehetővé teszi az alapvető/szükséges figyelmeztetések küldését. Ez engedélyezi az oldalaknak, hogy küldhessen figyelmeztetést akár azután is, hogy már bezártuk a kapcsolódó böngészőablakot.

A frissítés 45 biztonsági javítást is tartalmaz. Ha szeretné, hogy Chrome böngészője naprakész legyen, valószínűleg csendben frissülni fog a következő újraindításnál, ha még nem tette meg. Másik megoldásként ez a frissítés a Chrome honlapjáról is letölthető.

 

Két új API, a Push API illetve a Notifications API az, ami lehetővé teszi a címben már említett új funkciót. Ezeknek az API-knak köszönhető, hogy a felhasználó még akkor is kap figyelmeztető üzeneteket, ha már a szóban forgó oldalt bezárta vagy elnavigált onnan. Néhány felhasználó vagy rendszergazda esetében ez megkongathatja a vészharangokat, hiszen a funkció könnyen válhat hasznosból tolakodóvá. Mindamellett a Google a weboldal fejlesztőitől kéri a felhasználó jóváhagyását a Push API használatához.

 

Ha jóváhagyjuk egy oldalnál, hogy figyelmeztetéseket küldjön, a fejlesztők a Google Felhő alapú üzenetküldőjét használhatják a hozzátartozó frissítések küldésére. Nézzük, mi történik akkor, ha éppen megfigyelünk egy aukciót az eBay-en, de elnavigálunk az oldalról. Az új API-knak köszönhetően egy felugró üzenetet kaphatunk, ami emlékeztet minket arra, hogy már csak kevés időnk maradt licitálni vagy éppen valaki túllicitált bennünket, mint például:

A másik nagy változás a Chrome 42-ben, amiről már egy korábbi cikkünkben is írtunk, hogy a Google eltávolította a Netscape Plugin Application Programming Interface (NPAPI) bővítményeket a böngészőből. Ez annak reményében történt, hogy a böngésző biztonságát, stabilitását és sebességét javítsa. A Chrome 40-es óta az NPAPI bővítmények oldalszinten egy “click to enable” opcióval működtek, de most már eltávolították ezt. A rendszergazda vagy a haladó felhasználó még mindig tudja használni ezeket a bővítményeket az “NPAPI engedélyezése’ kapcsolóval, bár szeptembertől ez az ideiglenes megoldás is elérhetetlenné válik majd.

 

Forrás: Hexus.