Office 2016 – szuper az Office 365-öt használóknak, de nem túl jó a helyi felhasználóknak

A Microsoft hivatalosan szeptember 22-én adta ki az új Office 2016-ot.

Az Office 365 felhasználó és rendszergazda számára logikus lépés a legfrissebb verzió használata, hogy lépést tartson a szolgáltatás új opcióival. A Microsoft click-to-run technológiája sokat fejlődött és most már sokkal egyszerűbb telepíteni is az új verziót a gépeken.

Viszont a Microsoft érthető módon elsősorban a dinamikusan fejlődő cloud szolgáltatásra szabta az Office 2016-ot, ezért az új verzió nem sok mindent kínál az on-premises (azaz helyi) bázisnak:

Az Office 365 Csoportok például nem léteznek az on-premises telepítés használata esetén, tehát az a tény, hogy az Outlook 2016 támogatja az Office 365 Csoportokat, zéró fontossággal bír egy on-premises felhasználónak. Ugyanez igaz a Clutter-re is. Nagyszerű, hogy az Outlook 2016 most már megjelöli az üzeneteket a Clutterbe való küldésre, de on-premises használat esetén még az Exchange 2016 sem támogatja a Cluttert.

Ami a csatolmányokat illeti: A cloud felhasználók esetében ugyan a Microsoft integrálta az Exchange-et illetve a SharePointot, de az on-premises felhasználó és rendszergazda a továbbiakban is dokumentumokat fog csatolgatni az üzenetekhez. Ennek oka, hogy nem élvezik ugyanazt az integrációt vagy a cégük nem telepítette a SharePointot. Ugyanez igaz a valósidejű társszerzésre is a Word 2016-ban, mivel könnyebb OneDrive (egyéni vagy üzleti) vagy SharePoint oldalakra menteni az üzeneteket és így tovább. Néhány dolog működik ezek közül on-premises elérés esetén is, de csak akkor ha frissítettünk Exchange 2016-ra, SharePoint 2016-ra és még néhány más dologra, ami valószínűleg igen magas költséggel jár.

Ha SharePointot használunk on-premises telepítésnél, akkor az Adatvesztési Megelőzés (DLP), ami a dokumentumokban található érzékeny adatok védelmét szolgálja, elérhető funkciónak látszik, de sajnos ez nem használható, mert ezek az Office 365 Ellenőrző Központon keresztül működnek és nincsenek kifejlesztve on-premises környezetre.

Ami azt illeti, az egyetlen, azonnali értékkel bíró Office 2016 tulajdonság on-premises felhasználó és rendszergazda számára, az a következő: Ha a kliens hálózatra van kötve, akkor az Outlook 2016 online kereséseket használ. Ezek az online keresések a Kereső Alapot használják és helyettesítik a Windows Desktop Keresés változó és megjósolhatatlan eredményeit.

Összefoglalva, ha a felhasználó vagy rendszergazda Office 365-öt használ, érdemes elgondolkozni az Office 2016-ra való frissítésen, hogy minél többet kihasználjunk a szolgáltatás által nyújtotta lehetőségekből. Ha nem Office 365 felhasználók vagyunk, akkor csak abban az esetben frissítsünk, ha üzleti és technikai szempontból is szükséges, például ha egy régi és már nem támogatott verziójú Office-ról kell frissítenünk.

 

Forrás: WindowsITPro.

További érdekességekért keresse fel rendszergazda blogunkat!