Miért nem sikerül a Windows 10 frissítés és mi a megoldás? Windows frissítés problémák 1.

Szerencsére a probléma csak néhány Windows 10 eszközt érint: leginkább azokat, amelyek korábban a Windows Insider Program részei voltak, és már nincsenek benne. Legtöbbször július végén – augusztus elején fordult ez elő, az évfordulós frissítés megjelenése után.

 

A Microsoft dolgozik a javításon, addig vagy a fenti scriptet használjuk, vagy két dolgot lehet még csinálni:

 

Első: a frissítés átmeneti blokkolása

Ehhez töltsük le és futtassuk a Windows 10 „Show or hide updates” / „Frissítések megjelenítése vagy elrejtése” hibakeresőt.
A KB3073930 sz. frissítés itt elérhető. Futtassuk a varázslót, majd válasszuk a „Hide Updates”/ „Frissítések elrejtése” opciót és jelöljük ki a KB3194496 sz. frissítést a listából. Zárjuk be a varázslót, így néhány hétig nem fog zargatni, remélhetőleg addig a Microsoft kijavítja a hibát. Amikor az új verzió kijön, a frissítés automatikusan megjelenik. Ahhoz, hogy eltávolítsuk a „hidden”/”rejtett” listáról és megjelenjen a Windows Update-ben, futtassuk újra a hibakeresőt és jelöljük ki azt, hogy „Show Hidden Updates” / „Rejtett frissítések visszaállítása”.

 

A második lehetőség megtekintéséhez lapozzunk a Következő oldalra!

 

Második: manuálisan konfiguráljuk a rendszert a frissítés véghezviteléhez

A hiba oka egy rejtett ütemezett feladat az Xbox Live játékok mentéséhez. Ez akkor is ott van, ha még sosem játszottunk Xbox Live játékkal, és valahogy ez okozza a frissítés megakadását.

 

A hibás feladat eltávolításához két lépés megtétele szükséges:
1. A File Explorer fájlkezelőben nyissuk meg a következőt: C:\Windows\System32\Tasks\Microsoft. (Lehet, hogy a hozzáféréshez beleegyezést kell tenni egy felugró párbeszédablakban). Töröljük a teljes XblGameSave almappát.
2. A Registry Editor segítségével töröljük a következő kulcsot: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\ Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\
Schedule\TaskCache\Tree\Microsoft\ XblGameSave
Ezzel minden értéket és alkulcsot is törlünk, ami hozzá kapcsolódik.

 

Futtassuk újra a Windows Update-et és hagyjuk, hogy telepítődjön a frissítés, elvileg sikerülni fog. Úgy ellenőrizhető, hogy belenézünk ide: Settings > Update & Security > Windows Update > Update History. Így nézett ki az egyik teszt rendszer a módosítások után két sikertelen telepítés után:

Reméljük, a Microsoft publikál egy post mortem, azaz incidens utáni elemzést, amelyben tájékoztatja vásárlóit arról, hogy mit tesz annak érdekében, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló eset. Bíztató jel az, hogy azonosították a problémát, és egy héten belül elvileg javítják.

Szintén érdekes kérdés, hogy miért tudja ez a egyszerű, fogyasztóknak szóló Windows-darab a céges verziókat is bedönteni…

Ez a malőr mégegy bizonyíték arra, hogy az okos üzleti felhasználók és rendszergazdák jobb, ha inkább egy-két hét késéssel töltik le a Windows Update for Business-t – így lehet legjobban elkerülni az újabb esetleges hibás frissítéseket.

 

Forrás: ZDNet.

 

További tanácsokért keresse fel rendszergazda blogunkat!