Windows 8.1 felújítás, egyedi rendszer image létrehozása, recimg

Előfordult már, hogy a számítógépükön futó rendszer teljesen használhatatlanná vált? A rendszergazda ilyenkor elővesz egy korábban létrehozott rendszerképet és percek alatt visszaállítja a rendszert a korábbi csillogó, működő állapotába. A régi, jól bevált “ghostolás” viszont rengeteg lemezterületet emészt fel, mivel teljes lemezképet tartalmaz.

A Windows 8 és a Windows 8.1 tartalmaz egy nagyon hasznos és könnyen kezelhető biztonsági mentési és visszaállítási eszközt, a recimg.exe-t.

 

A Windows 8.1 rendszerben található egy “Felújítás” opció, melynek segítségével újratelepíthetjük a rendszert úgy, hogy az adatok, jelszavak és személyes fájlok teljesen érintetlenek maradnak. Hátránya, hogy az általunk telepített asztali alkalmazások és illesztőprogramok a folyamat közben törlődnek.

Megtalálható a Gépház, Frissítés és helyreállítás, Helyreállítás menüben

 

A recimg.exe segítségével egyéni visszaállítási pontot hozhatunk létre, így nem kell az elveszett dolgaink miatt aggódnunk. A recimg név a “record image,” kifejezésből ered. Az eszköz használata előtt érdemes teljesen felfrissíteni a rendszert (Windows Update), futtatni egy jó hírű Registry Cleanert (például CCleaner) és ellenőrizni a merevlemez állapotát (chkdsk). A művelet erőteljesen kihasználja a rendszer erőforrásait, érezhető lassulást okoz, ezért érdemes akkor futtatni, amikor egyébként nem használnák a számítógépet.

 

Az egyéni lemezkép létrehozásának lépései a következők.

– Nyissunk egy rendszergazda jogú parancssori ablakot (üssük le a Windows + X billentyűkombinációt és válasszuk ki a “Parancssor (rendszergazdai)” lehetőséget);

– Írjuk be az ablakba a következő parancsot;

recimg /createImage {mappa elérési útja} (például recimg /createImage C:\RefreshImage)

 

Tippek: Ha a mappa nem létezik, a rendszer létrehozza azt. A rendszerkép akár 15-25 GB is lehet, ellenőrizzük, hogy a cél meghajtón van-e elegendő szabad lemezterület. Érdemes az elérhető leggyorsabb meghajtót választani, így gyorsabban létrejön a fájl, mely később bármikor átmozgatható. Ha többször adjuk meg egyazon mappát, a korábbi mentésünk felülíródik.

 

– A parancs és az elérési útvonal beírását követően csak üssünk Entert!

A recimg folyamata a képfájl írásába kezd

 

Az egyéni rendszer-képfájl neve mindig CustomRefresh.wim (.Wim = Windows Imaging Medium). Általában néhány óra alatt készül el, ezt követően a recimg regisztrálja az új CustomRefresh.wim fájlt a rendszer aktív képfájljaként. A Windows frissítésekor automatikusan ezt használja majd a rendszer.

 

Ha elmozgattuk a CustomRefresh.wim fájlt, vagy többet is készítettünk, akkor meg kell adnunk a rendszernek, hogy melyiket tekintse aktívnak. Ehhez egy rendszergazda jogú parancssori ablakba a következő parancsot kell beírnunk.

recimg /setcurrent {mappa neve} (például recimg /setcurrent C:\RefreshImage)

 

További recimg parancsok:

recimg /showcurrent – megjeleníti az éppen aktív képet tartalmazó mappát.

recimg /deregister – visszaállítjuk az alapállapotot.

 

Grafikus felületen is elvégezhetjük a műveletet, ehhez az ingyenes, metró megjelenésű Recimg Managert kell telepítenünk.

 

Hibába ütköztünk? A leggyakoribb recimg és felújítási problémákról itt tájékozódhatunk.

 

Forrás: Windows Secrets.

 

További tanácsokért keresse fel rendszergazda blogunkat!