Az ARM chip gyártói a 3GHz-es határ elérését tűzték ki célul jövő évre

Az ARM új chippje 30%-kal gyorsabb 25%-kal kevesebb energiafelvétel mellett.

Az ARM chip gyártók a TSMC és a GlobaFoundries felfedék terveiket arról, hogy jövőévi terveik közt szerepel egy 3GHz-en futó  ARM chip kibocsátása. Ilyen chippeket egész biztosan tárt karokkal várják majd a telefon és táblagép használók milliói.

Az ARM chippek RISC processzor típusúak, órajelük közepesnek vagy magasnak tekinthető a személyi számítógépekben használatos processzorokhoz képest. Az ARM jelenlegi leggyorsabb processzora 2.3GHz-es, a legtöbb eszközben viszont továbbra is 1.6GHz körüli órajelen futó processzor található (például Galaxy S4). Ahogyan történt az asztali számítógépeknél, úgy itt is a gyártók arra törekednek, hogy a mobil eszközök gyorsabbak legyenek, képessé válva még kifinomultabb alkalmazások futtatására is.

Az új chippek gyorsabbá tétele miatt mind két gyártó a 20nm-es gyártási technológiát fogja alkalmazni, (a jelenlegi legkisebb szabvány a 28nm-es.) ami lehetővé teszi a chippek nagyobb hatásfokát ezáltal kevesebb energiafelvételét.

A gyorsabb ARM chippek érkezése elháríthatja az eddig PC chip gyártó Intel betörését a folyamatosan növekedő mobil processzorok piacára a Bay Trail chip-jeivel (a legutóbbi tesztek alapján 30%-kal gyorsabbak voltak az ARM leggyorsabb chip-jénél). Az egyetlen jelentősebb chip gyártó még az AMD, aki szintén egy az ARM babérjaira törő chippel rukkol elő a következő évben.

Ezek természetesen jó hírek a fogyasztók számára, hiszen minél nagyobb a verseny a piacon annál jobb lesz a végtermék. A processzorok ezáltal nem csak gyorsabbak lesznek, de takarékosabbak is energia felvétel terén, meghosszabbítva ezzel az akkumulátor üzemidejét. Valószínűleg, olyan új lehetőségek lesznek elérhetőek az okostelefonokban és táblagépekben,  ami az asztali számítógépekben már évek óta elérhető.

Forrás