3 nélkülözhetetlen elem, ha sikeres Windows rendszergazdai karriert szeretnénk

A Microsoft-ra specializálódott IT szakemberek a szakmájuk középpontjában maradhatnak, ha jobban elmélyülnek az alábbi három témában.

Mi az, ami aktuálisnak minősül? A jelenlegi IT pozíciónkban könnyen önelégültté válhatunk, ha azt hisszük, hogy a képességeink mindenütt helytállóak. Amit viszont nem szeretnénk, az az, hogy egy nap arra ébredünk, új munkát kell keresnünk, mert kb. egy évtizeddel le vagyunk maradva.
A Microsoftos rendszergazda három technológiával kell, képben legyen, hogy ma és a közeljövőben is naprakészek maradjon. Ami következik az alábbiakban, azok állandóan változó célkitűzések, de könnyen felvehetjük a következő lépést, hacsak nem vagyunk lemaradva vagy tízzel.

Virtuális desktop infrastruktúra (VDI): A szerveroldali infrastruktúra virtualizációja már kb. egy évtizede alapvető dolog egy rendszergazda számára. De van egy szempont, ami eddig kimaradt, a VDI: szerver alapú kliens-OS kérések biztosítása a felhasználónak vékony vagy zéró kliens kapcsolaton keresztül. Nagyon sok szolgáltató létezik ezen a téren és ha tudjuk, hogy hatnak egymásra, akkor azzal is tisztában leszünk, hogy mire van szükségünk a VDI termékkínálatából. Különösen akkor, ha elhárítjuk a hálózati fennakadásokat és tárolási késedelmeket; IT rendszergazda helyett akár rendszertervezők is lehetünk.

Felhő-alapú infrastruktúra: Vegyük például a Microsoft Azure-t: alapvető, hogy megnézzük a felhőben lévő infrastruktúrát – még ha jelenleg csak lab/dev/test-tel is. Hosszabb távon jó esély van arra, hogy az IT kézzel fogható valóságának létjogosultsága rajtunk múlik és a helyhez kötött szerverszobák hamarosan a múlt részei lesznek.
Ez egy folyamatosan fejlődő terület, tehát ha még nem dolgoztunk Azure portállal, mindenképpen érdemes igénybe venni az ingyenes, 1 hónapos próbaverziót, hogy megismerjük. Az elérhető funkciók túlnyúlnak az infrastruktúrán – szolgáltatás és VM-ek a felhőben. Egyre szétágazóbb képességekben merülhetünk el, mint pl. az Azure Active Directory.

 

Office 365 szakértelem: Egy Office 365 portál előkészítése hihetetlenül egyszerű. Az Exchange, SharePoint és Lnyc web változataival történő kísérletezés egyáltalán nem megerőltető egy rendszergazda számára sem. Bár ahhoz, hogy többek legyünk, mint egy áttekintő rendszergazda, aki átfutja a legújabb eszközöket, de soha nem mélyed bele, tanulmányozzuk a következő témákat: email migrációs eljárások, hibrid Exchange helyhez kötött/felhő alapú tervezése és telepítése, valamint az Office 365 funkciók egyesített használata.

 

Forrás: InfoWorld.