December 20-án búcsúzik a Winamp

15 év elteltével, 2013 december 20 után nem lesz elérhető a winamp.com oldal, a hozzá kapcsolódó webes szolgáltatások és maga népszerű médialejátszó sem. 

Az AOL bejelentette, hogy leáll a méltán ismert és sokak által kedvelt zenei szolgáltatással.

A Winamp eredetileg 1997-ben jelent meg médialejátszóként és az mp3 fájlok terjedésével vált egyre népszerűbbé. Gyorsan megkedveltük a könnyen kezelhető lejátszási lista szerkesztőt, a különböző felszíneket és a videó lejátszót. Anyavállalatát a Nullsoftot, 1999-ben vásárolta meg az AOL, ezt követően lassú hanyatlás kezdődött a márka életében. A programból készült fizetős verzió, viszont az ingyenes sokkal népszerűbb maradt. Az emberek érthető módon nem szeretnek fizetni az ilyesfajta alkalmazásokért. A Winampot megteremető Justin Frankel a projektből való kilépését követően így nyilatkozott a BetaNews-nak:

“I’m always hoping that they will come around and realize that they’re killing it and find a better way, but AOL always seems too bogged down with all of their internal politics to get anything done. [Sighs] I suppose it doesn’t help that I pissed them off so bad, so I should take part of the blame. I’d love to see Winamp back in the hands of people who really care about it.”

Az elvárhatóhoz képest több éves késéssel – talán már túl késnőn – 2010-ben és 2011-ben jelentek meg az Android és MAC verziók. A napokban az alábbi értesítő jelent meg a winamp.com letöltési oldalán.

Azt gondolom sokunk első számítógépén ott volt ez a program és az elsők között telepítettük mikor újabbra váltottunk. Jelenleg még elérhető a gyártó oldalán a legfrissebb verzió, de aki keresgélés nélkül, hivatalos forrásból szeretné elérni a lejátszót, az ne késlekedjen a letöltéssel.

Goodbye Winamp, írtuk pár napja. Időközben a rajongók összefogtak a Winamp megmentéséért, vagy nyílt forráskódúvá tételéért. Megalakult a savewinamp.com illetve egy petíció is készült, melyet eme sorok írásáig már több mint 35 ezren írtak alá és ez a szám rohamosan nő. Drukkolunk!