A Windows 10 évfordulós frissítése november elejéig is eltarthat

A Microsoft emailben értesítette a Windows 10 felhasználókat, hogy az évfordulós frissítésre lehet, hogy még három hónapot kell várniuk.

A Windows 10 évfordulós frissítés augusztus 2-án jelent meg, és a Microsoft jelezte is, hogy a bevezetés valószínűleg lépcsőzetes lesz, de további részleteket nem osztott meg ill. azt sem, hogy mikor lesz elérhető a Windows 10 frissítési rendje szerinti ún. Current Branch-be tartozó otthoni és üzleti felhasználók számára.

Az évfordulós frissítést proaktívan is beszerezhetik azon felhasználók vagy rendszergazdák, akik nem szeretnék megvárni, amíg automatikusan megérkezik. (És persze most, hogy a Microsoft már nem tolja le a Windows 10-et a Windows 7 és 8 felhasználók torkán, akiknek nem jött még fel a Windows 10 frissítés, már kérdezgetik, hogy miért.) A Microsoft köremailjének lábjegyzete szerint akár három hónapig is eltarthat míg mindenkihez eljut:

 

Az évfordulós frissítés automatikusan érkezik, és a Windows Update-en lehet letölteni és telepíteni. Augusztus 2-án indul a folyamat, és 3 hónapig tarthat az összes felhasználó elérése. Az internet elérés költségekkel járhat.

 

A frissítéscsomaggal kapcsolatban több probléma is napvilágra került már, így a felhasználók vagy rendszergazdák jobb, ha nem sietnek vele. Gondok voltak többek között a kompatibilitással, a McAfee biztonsági szoftverrel, webkamerákkal, Kindle olvasókkal, a PowerShell Desired State Configuration eszközzel.

A Microsoft lassítja a Windows 10 évfordulós frissítés ill. valószínűleg jövőbeliek megjelenését is, hogy követni tudja, mi működik és mi nem, mivel az rengeteg féle Windows eszközre és azok kombinációira érkezik – a Microsoft pont emiatt megszállottja a telemetriának az elmúlt években.

Rengeteg pletyka kavarog arról, hogy a Microsoft már nem teszteli a Windowst, nincsenek is külön tesztelői, mivel néhány éve áldozatul estek az egyik leépítési hullámnak, és hogy a cég 2014-ben úgy változtatott a rendszeren, hogy ezt a funkciót a Windows fejlesztőkhöz helyezte át.

Viszont belső forrás szerint több száz, sőt talán ezer Windows tesztelő dolgozik a Microsoft-nak, akik jelentik a hibákat a fejlesztési folyamat során. Ezen felül vannak saját Windows 10 teszteket végző vállalatok, ill. hardver/szoftver partner cégek is, akik ugyanezt csinálják (remélhetőleg) a Windows 10 frissítés megjelenése előtt.

 

A Microsoft nyilatkozata szerint:
Borzasztóan fontos számunkra, hogy a vásárlóinknak pozitív tapasztalata legyen a termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatban, így szoftverünk minőségét ill. megbízhatóságát komolyan vesszük. Amikor 350 millió eszközre adunk ki frissítéseket, azok széleskörű belső és külső tesztelésen esnek át. A vásárlóink túlnyomó többségének pozitív élménye van a frissítéseinkről, magas minőségűnek tartják ezeket. Figyelünk arra, hogy mindenkinél zökkenőmentesen történjen. Ha valakinek más a tapasztalata, szeretnénk, ha a vevőszolgálatunkon jelezné, hogy mihamarabb orvosolni tudjuk.

 

A felhasználók vagy rendszergazdák már egyre több felületen, közösségi oldalakon és fórumokon ki tudják fejezni elégedetlenségüket, így a Microsoft remélhetőleg kommunikálja a Windows 10 problémáinak lehetséges hatásait és proaktívan tájékoztat arról, hogy mikor számíthatunk javításokra. Szintén több, ehhez hasonló blog posztra lenne szükség, amely információt ad az applikáció kompatibilitás ellenőrzésére és fejlesztésére a felhasználók és rendszergazdák számára (különösen a Windows 10 frissítések előtt).

 

Forrás: ZDNet.

 

További érdekességekért keresse fel rendszergazda blogunkat!