A Chrome jövő hónaptól blokkolja a Flash-t

A Google a Chrome 53. szeptemberi frissítésében blokkolja, HTML5-re cseréli az Adobe Flash-t, és korábbi ígéretéhez híven már az év vége előtt, az 55-ös verzióban a HTML5 lesz az alapértelmezett.

„Hasonló a változtatás a tavaly szeptemberihez, mikor a Crome 42-ben néhány Flash-alapon futó tartalom elindításához kattintani kellett” – írta Anthony LaForge, a Google Chrome-ban használt Flash-ért felelős képviselője egy blogbejegyzésben. „Felhasználói szempontból azonnali pozitív hatása lett a gyorsabb oldalbetöltés és alacsonyabb akkumulátorhasználat miatt.”

A Chrome-ban a HTML5 lesz az elsődleges, ha a website lehetővé teszi. Egy Flash-t kérő oldal megnyitásakor felül felugrik egy ablak, hogy akarjuk-e futtatni.

LaForge szerint a fentieken kívül a változás csak a biztonságosabb és energiatakarékosabb böngészés által lesz érzékelhető.

Mivel a web még nem teljesen Flash-mentes – ill. a túl sok felugró ablak elkerülése végett – a Chrome továbbra is támogatja a Flash-t a következő, 10 legnagyobb oldalon: YouTube, Facebook, Yahoo, VK.com, Live.com, Yandex.ru, OK.ru, Twitch.tv, Amazon és a Mail.ru.

Ez a „fehérlista” egy évig él, utána időnként felülvizsgálják, és kiveszik azokat az oldalakat, amelyek használatához már nem szükséges kivételt tenni. A Google továbbá azt is tervezi, hogy céges rendszerek esetén az informatikai üzemeltető vagy rendszergazda központilag szabályozhassa a Flash-alapú tartalom engedéyezését, ill. az informatikai üzemeltető, rendszergazda vagy felhasználó egyedi oldalbeállításokat is megadhat, így a Flash akár teljesen le is tiltható.

Tavaly ősszel a Chrome 45 elkezdte automatikusan leállítani a kevésbé fontos Flash tartalmakat mint pl. a hirdetéseket, animációkat és egyéb „nem-központi” részeket. Ez a lépés „jelentősen csökkenti az energiafelhasználást, így töltővadászat előtt tovább böngészhetünk” – nyilatkozta anno a Google.

A Facebook, Vimeo, Netflix, YouTube és a Twitch már elkezdték az átállást a Flash-ről a HTML5-re.

 

Forrás: PCMag.

 

További érdekességekért keresse fel rendszergazda blogunkat!