Mi különbség a facebook és az instagram között?

Napjaink talán két legnépszerűbb közösségi oldala a facebook és az instagram. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és bár elsőre talán hasonlónak tűnnek, ebben a cikkben pontokba van gyűjtve a 10 legfontosabb különbség a kettő között.

 

A facebookot Mark Zuckerberg hozta létre 2004-ben, az instagramot Kevin Systrom és Mike Krieger fejlesztette ki 2010-ben. Az alábbiakban a főbb különbségeket gyűjtöttük pontokba.

 

1. Az Instagram csak képek posztolására alkalmas, míg a facebookon megoszthatsz cikkeket és saját írásokat is.

A facebookon nagyjából egyenlő arányban kapnak teret a bejegyzések, a képek és a megosztott cikkek, egyik megosztása sem függ a másiktól. Az instagram azonban gyakorlatilag csak képek megosztására alkalmas, amihez írhat az ember bejegyzést vagy másolhat be linket egy weboldalhoz, de attól még bőven a kép lesz a középpontban. Az instagramon a képhez belinkelt oldalak nem linkként jelennek meg, hanem sima szövegként, amit Ctrl+C Ctrl+V használatával lehet beírni a google-ba.

 

2. Az Instagramon vagy nyilvános a fiókod vagy privát, míg Facebookon külön beállíthatod egyes ismerőseid hozzáférését egy-egy poszthoz.

Ha az Instagram fiókod nyilvános, akkor bárki követni kezdhet, és az is láthatja a megosztott képeidet, aki nem a követőd. Ha privát, akkor előbb jóvá kell hagynod a követőidet, és a megosztott képeidet csak a követőid látják. Nincs olyan beállítás, hogy egy-egy képed nyilvános, egy másik pedig el van rejtve egy-egy követőd elől.

Facebookon a biztonsági beállításoknál annyit variálhat az ember, amennyit jól esik, úgy rejti el a képeket egyes követői elől, hogy még egy képzett rendszergazda sem talál rá 😉

A facebookos láthatóság beállításairól részletesebben ITT olvashat.

 

3. Instagramon követik egymást az emberek, Facebookon ismerősök.

Instagramon nincs olyan, hogy ismerős, hanem követhetsz oldalakat, barátok profilját csak úgy, mint egy-egy celeb oldalát, vagy idézetes oldalakat, vicces oldalakat, stb. (Ha a választott profil privátra van állítva, akkor természetesen a követés megkezdése előtt jóvá kell hagynia az oldalnak a követési kérést.) Attól, hogy te követsz valakit, nem fog ő is automatikusan követni, ha privát a profilod, akkor is ugyanúgy kérnie kell a követést.

Facebookon meg ha egy ember ismerősnek jelöl valakit, a másik pedig visszaigazolja, akkor onnantól kezdve egyformán láthatják egymás ismerősökkel megosztott tartalmát attól függetlenül, hogy ki jelölte be a másikat.

 

4. Instagramon csak a saját idővonaladra tudsz posztolni, míg facebookon az ismerőseidére is. 

Instagramon meg tudsz jelölni másokat a fényképeden, de a fotó csak és kizárólag a te követőidnek jelenik meg, a megjelölt személynek csak a galériájába kerül. Ez egy külön kis hely, ahová azok a képek kerülnek, amiket nem te osztottál meg és meg vagy jelölve rajta. A követőid csak akkor látják ezeket a fotókat, ha megnézik a galériádat.

Facebookon egyrészt lehetőségünk van egyből az ismerősünk falára posztolni, vagy másrészt megjelölni őt a saját posztunkban, és akkor az ő személyes beállításaitól függően az vagy megjelenik a falán, vagy nem.

21763559 2092203491007404 327880696 n

 

5. A Direkt Message (DM) és a Facebook Messenger

Instagramon a csevegő felület hozzátartozik az alkalmazáshoz, nem kell külön letölteni, míg a facebookhoz tartozó messengert csak letöltés után tudod használni a telefonodon. (Gépen nincs szükség a messengerre, egybe van a facebookkal). DM-ben is létre tudsz hozni különböző csoportokat, csak úgy mint messengeren. Viszont míg DM-ben véglegesen ki tudod törölni az elküldött üzenetedet, addig a facebookos beszélgetésekben erre nincs lehetőség, legfeljebb a saját példányodat tudod kitörölni. Míg Instagramon bárkinek írhatsz üzenetet (természetesen csak olyannak, aki nem tiltott le téged és te se őt :), addig facebookon ezer meg egy féle beállítás van, hogy a nem ismerőseid közül kitől fogadsz üzenetet.

 

6. Az Instagram jóval kevesebb adatunkat tartja számon, míg Facebookon minden egyes életeseményről beszámolhatunk.

Instagramon alig kell megadnunk konkrét adatot, az email címünkön és a születési dátumunkon kívül szinte semmit nem kér, ezeket sem látja rajtunk kívül más. Meg kell adni egy felhasználó nevet és egy sima nevet, de ezek bármilyen fantázianevek lehetnek, se írott, se íratlan szabály nincs arra vonatkozóan, hogy te az instagram profilodon feltüntetett név alapján beazonosítható legyél. Ezen kívül a bemutatkozáshoz, rögtön a nevünk alá, írhatunk bármit ami jellemző ránk (kor, munkahely, érdeklődési kör, kedvenc idézet, tényleg bármi), ami mindig nyilvános. A bemutatkozásba bemásolt linkek kattintható linkként jelennek meg.

Facebookon minden életeseményt, iskolát, becenevet, kapcsolati státuszt, családtagokat, munkahelyet, stb. lehetőségünk van megadni egy külön erre vonatkozó részen, és ezek többnyire nyilvánosak. Igy a paranoiásabbak szerint az ember könnyedén lenyomozható facebookon, tehát vigyázzunk, mit osztunk meg a nagyvilággal 😉

 

7. Facebookon alapjáraton minden módosítást láthatnak az ismerőseid, Instagramon csak a megosztott képeket.

Ha facebookon megváltoztatjuk a profilképünket, vagy beírunk egy új munkahelyet, vagy bármi életeseményt megadunk, akkor az alapjáraton megjelenik az ismerőseink hírfolyamában meg a mi idővonalunkon is, hacsak nem állítjuk át a láthatóságát.

Instagramon csak és kizárólag arról kapnak értesítést az ismerőseink, amit kép formájában megosztunk. Tehát a nevünket, a profilképünket és a bemutatkozásunkat is kedvünkre változtathatjuk, erről a követőink nem kapnak külön értesítést.

 

8. Facebookon létrehozhatsz csoportot, instagramon nem.

Facebookon számtalan célra létrehoznak csoportokat, legyen az közös érdeklődési kör, egy közösség csoportja, ahová belsős tartalmakat posztolnak, sok munkakínáló és -kereső csoport létezi, vannak adás-vételi csoportok, és a lehetőségek száma még mindig nem ért véget. Ezek a csoportok lehetnek nyilvánosak, privátok vagy rejtettek, attól függően, hogy a nyilvánosság mennyit láthat a csoport működéséből. Ezek a csoportok függetlenek a messengeren létrehozott csoportoktól.

Instagramon erre nincs lehetőség, ott csak oldalak vannak, amiket követhet az ember. (De mint már említettem, chatben instagramon is létre lehet hozni csoportos beszélgetéseket.

 

8+1. Lájkok, hangulatjelek, reakciók, megosztás

 

A facebook igen fejlett a lájkok és egyéb reakciók tekintetében, egy posztra vagy kommentre hatféleképpen tud az ember reagálni attól függően, hogy a poszt tetszik, imádja, vicces, “hűha”, dühítő vagy elszomorító. Instagramon csak a lájk létezik, szívecske formájában.

Facebookon egy gombnyomással megoszthatod valaki más posztját az idővonaladon az ismerőseiddel (ekkor megosztás után látszik a forrás, erről a facebook gondoskodik), míg instagramon erre nincs lehetőség. Ha egy képet tovább szeretnél osztani a követőiddel, akkor készítesz egy screenshot-ot a fényképről, szerkesztőben körbevágod, majd kiteszed a saját faladra. Az instagram íratlan szabályai közé tartozik, hogy ebben az esetben illik megjelölni az oldalt, ahonnan a kép származik, főleg, ha az nem tartalmaz vízjelet.