Mi különbség a facebook és az instagram között?

Napjaink talán két legnépszerűbb közösségi oldala a facebook és az instagram. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és bár elsőre talán hasonlónak tűnnek, ebben a cikkben pontokba van gyűjtve a 8+1 legfontosabb különbség a kettő között.

A facebookot Mark Zuckerberg hozta létre 2004-ben, az instagramot Kevin Systrom és Mike Krieger fejlesztette ki 2010-ben. Az alábbiakban a főbb különbségeket gyűjtöttem pontokba.

1. Az Instagram csak képek posztolására alkalmas, míg a facebookon megoszthatsz cikkeket és saját írásokat is.

A facebookon nagyjából egyenlő arányban kapnak helyet a bejegyzések, a képek és a megosztott cikkek, egyik megosztása sem függ a másiktól. Az instagram azonban gyakorlatilag csak képek megosztására alkalmas, amihez írhat az ember bejegyzést vagy másolhat be linket egy weboldalhoz, de attól még bőven a kép lesz a középpontban. Az instagramon a képhez belinkelt oldalak nem linkként jelennek meg, hanem sima szövegként, amit Ctrl+C Ctrl+V használatával lehet beírni a google-ba.

 

2. Az Instagramon vagy nyilvános a fiókod vagy privát, míg Facebookon külön beállíthatod egyes ismerőseid hozzáférését egy-egy poszthoz.

Ha az Instagram fiókod nyilvános, akkor bárki követni kezdhet, és az is láthatja a megosztott képeidet, aki nem a követőd. Ha privát, akkor előbb jóvá kell hagynod a követőidet, és a megosztott képeket csak a követőid látják. Nincs olyan beállítás, hogy egy-egy képed nyilvános, egy másik pedig el van rejtve egy-egy követőd elől.

Facebookon a biztonsági beállításoknál annyit variálhat az ember, amennyit jól esik, úgy rejti el a képeket egyes követői elől, hogy még egy képzett rendszergazda sem talál rá egykönnyen 😉

A facebookos láthatóság beállításairól részletesebben ITT olvashatsz.

 

3. Instagramon követik egymást az emberek, Facebookon ismerősök.

Instagramon nincs olyan, hogy ismerős, hanem követhetsz oldalakat, barátok profilját csak úgy, mint egy-egy celeb oldalát, vagy idézetes oldalakat, vicces oldalakat, stb. (Ha a választott profil privátra van állítva, akkor természetesen a követés megkezdése előtt jóvá kell hagynia az oldalnak a követési kérést.) Attól, hogy te követsz valakit, nem fog ő is automatikusan követni, ha privát a profilod, akkor is ugyanúgy kérnie kell a követést.

Facebookon ha egy ember ismerősnek jelöl valakit, a másik pedig visszaigazolja, akkor onnantól kezdve egyformán láthatják egymás ismerősökkel megosztott tartalmát attól függetlenül, hogy ki jelölte be a másikat.

 

4. Instagramon csak a saját idővonaladra tudsz posztolni, míg facebookon az ismerőseidére is. 

Instagramon meg tudsz jelölni másokat a fényképeden, de a fotó csak és kizárólag a te követőidnek jelenik meg, a megjelölt személynek csak a galériájába kerül. Ez egy külön kis hely, ahová azok a képek kerülnek, amiket nem te osztottál meg de meg vagy jelölve rajta. A követőid csak akkor látják ezeket a fotókat, ha megnézik a galériádat.

Facebookon egyrészt lehetőségünk van egyből az ismerősünk falára posztolni, vagy másrészt megjelölni őt a saját posztunkban, és akkor az ő személyes beállításaitól függően vagy megjelenik a falán, vagy nem.

TOVÁBBI KÜLÖNBSÉGEKÉRT KATTINTS IDE!