Hogyan szabaduljunk meg a Windows 10-től és váltsunk vissza Windows 7-re vagy 8-ra?

Megtalálható a C:/Windows.old?

Figyeljünk, hogy csak abban az esetben lehetséges ez a visszaváltás, ha még megvan a Windows.old (azaz a régi Windows) mappánk a C:\Windows.old helyen. Amennyiben ezt töröltük vagy egy teljesen tiszta Windows 10 telepítést végeztünk, akkor sajnos nincs szerencsénk.

A visszaváltás előkészítése

Mielőtt váltanánk, érdemes néhány dolgot beállítani. Először is, minden felhasználó és rendszergazda figyeljen arra, hogy az adatok egy külső meghajtón vagy felhő-alapú szolgáltatásban (pl. Backblaze vagy Carbonite) le legyenek mentve.
Érdemes a Windows 7 vagy 8 termékkulcsát is kéznél tartani. Valószínűleg nem lesz rá szükség, de jobb óvatosnak lenni. A Windows 10 termékkulcsok mentésével nem kell törődnünk – ezeket máshogy kezelik, mint a korábbi operációs rendszerek esetében.
Az előző rendszerünk kulcsai vagy a PC hátulján találhatóak egy matricán (az aksi alatt, ha laptopról van szó) vagy azokhoz a rendszerlemezekhez csatolva, amiket a számítógéphez kaptunk.

Miután ezzel megvagyunk, itt az idő visszaváltani.

Visszaváltás Windows 8.1-re

Nyissuk meg a Start menüt, válasszuk ki a Beállítások opciót és menjünk a Frissítés és Biztonság > Visszaállítás ponthoz.
Amennyiben jogosultak vagyunk a visszaváltásra, az alábbi opciót láthatjuk: Válts vissza Windows 8.1-re vagy Válts vissza Windows 7-re. Ha ez látható, akkor kattintsunk a Kezdés opcióra és kövessük a varázslót.

Miután visszatértünk a Windows előző verziójához, foltozgatnunk kell kicsit, hogy a beállításainkat újra tökéletesítsük. A régebbi programokat lehet, hogy újra kell telepíteni és ha más volt a jelszavunk a régi rendszeren mint a Windows 10-en, akkor azzal újra be kell lépnünk.

Letelt az a bizonyos 30 napos határidő?

Ebben az esetben helyreállító lemezre (ami az eredeti Windows 7 vagy 8 gépünk generált) lesz szükség a felhasználó vagy rendszergazda számára, hogy a régi rendszer tiszta telepítését végrehajtsa vagy egy biztonságos helyen tárolt rendszerkép mentésre.

Ha ez nem működik, akkor a szóba jöhető utolsó opció az a Windows 8.1 vagy 7 rendszer telepítése egy virtuális gépre a Windows 10 rendszeren – feltéve, ha megvan a termékkulcs és a régebbi rendszerek lemezei. Kissé kínkeserves, de a virtuális gép meglepően jól működik, amikor csak a Windows 7 vagy 8.1 rendszerre számíthatunk.

 

Forrás: PCWorld.

 

További tanácsokért keresse fel rendszergazda blogunkat!