Windows XP frissítési hiba, svchost 100% CPU, KB2879017

A Windows XP esetén a frissítési folyamat átlagosan 10 – 15 percig tart, gyengébb internet kapcsolat vagy hardver konfiguráció használatakor ez az érték akár a többszörösére is nőhet. Frissítéskor a processzor és a ventillátor 100%-on pörög, de a folyamat végeztével minden visszaáll a normál állapotba. A frissen telepített Windows XP SP3 telepítését követően a rendszer alapértelmezetten automatikusan megkeresi és telepíti az elérhető frissítéseket, a folyamat viszont mint ha soha nem érne véget, órák telnek el. Csak pörög és pörög…

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk 2014. április 8-án megszűnik a Windows XP támogatása, ennek ellenére sokan használják, a telepítését követően viszont frissítési problémákba ütközhetnek. A Windows Update futtatásakor az ügyfélprogram a Microsoft frissítési és javítási adatbázisában keresi, hogy mi az amit telepítenie kell és melyek azok amik már szükségtelenek. Mivel az IE6 és IE7 különböző verziói már az idők hajnala óta léteznek, ezért hatalmas mennyiségű javítást kell ellenőriznie a programnak. Minden egyes korábbi verzió ellenőrzésével tovább nő a CPU kihasználtsági ideje. Az eddigi példák alapján a wuauclt.exe  — Windows Update Agent — fut az SVCHOST alatt.

 

A Microsoft rögzítette a problémát, de javítással még nem szolgálnak. A hivatalos álláspont:

“The problem is caused by the Windows Update client evaluating an exceptionally long supersedence chain – something IE6 and IE7 have more than any other version of IE due to their time in market. Each ‘link’ in the chain doubles the CPU resources needed to evaluate it over the previous version. The chain is so long that the design stymies the WUA client.” … “We thought this problem was one of extremely long supersedence chains in IE6/IE7 which we fixed with Tuesday’s release. We’re hearing from you and others that this didn’t fix the problem… We’re working to expire these exceptionally old, dated, unnecessary updates in the chain. The expirations for these didn’t happen as planned.”

 

A legjobb megoldásnak az tűnik, ha manuálisan frissítjük az Internet Explorert. A biztonsági frissítéseinek összesítőjét itt érhetjük el.

A különböző Internet Explorer verziókhoz tartozó letöltési helyek:

– IE6

– IE7

– IE8

 

Forrás.