Villámgyors SD kártyák a 4K és 8K felbontású videóink számára

Új ”Video Speed” osztályú SD kártyák érkeznek, melyek 4K és 8K videók felbontására lettek optimalizálva, a kártyák még az idén megjelenésre kerülnek.

Ezen új kártyák egy új SD 5.0 szabványt használnak, mely a felhasználó, vagy a rendszergazda számára lehetővé teszi, hogy egyidejűleg több 4K felbontású videó kerüljön rögzítésre és lejátszásra. A jelenlegi SD kártyák egyszerre csak egy 4K fájlt képesek kezelni.
A kártyák egy speciális vezérlővel rendelkeznek, mely képesek kezelni a 4K és 8K videók gyorsabb adatmennyiséggel járó rögzítését és lejátszását, ezzel szemben megmarad a korábbi SD kártya foglalattal való kompatibilitás.
Amíg 8K felbontás még nem terjedt el széles körben, addig a 4K felbontás egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nagy számban találkozhatunk 4K felbontásra képes televíziókkal, egyes okos telefonok már 4K videó rögzítésére is képesek, valamint találkozhatunk 4K-s kijelzővel rendelkező laptopokkal is.
Brian Kumagai, az SD Association elnöke bejelentette, ezen, gyorsabb SD kártyák akár már idén tavasszal megjelenhetnek.
Arról jelenleg nincs információ, hogy milyen áron kínálják majd a gyártók az új SD kártyákat, azonban a magasabb sebesség és nagyobb kapacitás általában magasabb árral is párosul.
Jelenleg a legnagyobb kapacitású SD kártya a SanDisk 512GB Extreme Pro, melynek ára: 400 USA dollár.
Új kártyák “Video Speed” osztály jelöléssel lesznek ellátva, ezzel is segítve a vásárlókat, hogy a számukra megfelelő kártya típust választhassák.

Ha például 4K videó felvételére szeretnénk kártyát vásárolni, a “V60” jelölést keressük, amely támogatja a 60Mb/s rögzítési sebességet. 8K videókhoz válasszuk a “V90” jelzéssel ellátottat, mely biztosítja az akár 90Mb/s adatátviteli sebességet.

 

Forrás: ITNews.

 

További újdonságokért keresse fel rendszergazda blogunkat!