Egyelőre ismeretlen alakú, de biztosan teljesen új kialakítású, C típusú USB csatlakozó készítését jelentette be az USB Promoter Group.

Manapság szinte minden eszköz rendelkezik USB csatlakozóval. Bárki, aki csatlakoztatott már USB eszközt, tudja, hogy nem mindig sikerül elsőre a folyamat, néha el kell fordítanunk. Rövidesen ez már a múlt, nem kell a majd kábel irányával foglalkozni. Az új eszköz az Apple Lighting csatlakozó mintájára készül, melyet nem lehet rossz irányból csatlakoztatni és mindkét vége egyforma. Megjelenésével várhatóan csökken majd az eszközök összekötéséhez használt kábelek száma.

Támogatni fogja a skálázható teljesítményű töltést és adat átvitelt. Lehetővé teszi, hogy új “szuper vékony osztályú eszközök, telefonok és tabletek készülhessenek. Célja, hogy minden eszközt azonos csatlakozóval kapcsolhassunk össze, illetve a teljesítmény növeléséhez ne legyen szükség újabb csatlakozók kialakítására. Ez a jelenlegi asszimetrikus csatlakozók sokfélesége miatt sajnos nem lehetséges. Visszafelé közvetlenül nem lesz kompatibilis, viszont a sebessége várhatóan egyezik majd a jelenlegi USB 3.1 szabvánnyal (1 GB/s), így egyszerű adapterek közbeiktatásával képes majd kommunikálni a régebbiekkel.

A hírek alapján a következő jellemzőkkel rendelkezik majd:

– Teljesen új megjelenés – alkalmazkodik az új, feltörekvő termékekhez.
– Kisebb méret – a csatlakozó fizikai méreteit tekintve a jelenlegi USB 2.0 Micro-B-hez hasonlít majd.
– Használhatóbb kivitel – reverzibilis csatlakoztatási lehetőség.
– Könnyebb hálózati töltés – a Type-C csatlakozó és kábel támogatni fogja az elektromos áram skálázható átvitelét.
– Bővíthetőség, hosszú távú használhatóság – lehetőséget ad a jövőbeni, nagyobb teljesítményű USB csatlakozók létrehozására.

Az új USB Type-C csatlakozó kidolgozása csak most indul, érkezéséről nincsenek pontos adatok. Mint szabvány, 2014 közepére várható, a fogyasztók pedig előreláthatóan 2015-ben találkozhatnak majd vele. A hivatalos közlemény (PDF).

Forrás.

A következő USB generáció az Apple Lighting

csatlakozóhoz hasonlít majd