WD Black2: új hibrid meghajtó a Western Digitaltól

Gyorsaság és kapacitás az adattárolók legfontosabb paraméterei. A Western Digital a kompromisszumok elkerülése végett az új meghajtójában ötvözte a nagy sebességet és a nagy adattároló kapacitást.

A Wester Digital hétfőn jelentette be, hogy piacra dobja a WD Black2 névre keresztelt SSD és HDD kombinációjából álló adattároló egységét.  Az eszközben  egy 120GB kapacitású SSD és egy 1TB kapacitású merevlemez kapott helyet. Az alaplaphoz 1 darab Serial ATA-6Gb/s csatlakozón keresztül csatlakozik, és méretei alapján elfér egy átlagos 9.5mm-s rekeszben. A felhasználók igényei alapján született meg ez a koncepció, miszerint legyen egy eszközben megtalálható az SSD teljesítménye és a nagy kapacitás. Az adattárolók előnyeit kihasználva úgy működik a meghajtó, hogy a ritkán használt adatot, az SSD-t tehermentesítve ezzel, a HDD-re helyeződnek át és tárolódnak tovább, megnövelve ezzel az SSD élettartalmát. A WD Black2 a legmodernebb egy tányéros 1TB-os merevlemezből és 20nm-es MLC NAND flash memória modulokból épül fel. A WD szerint az SSD 350MB/s-es olvasási és 140MB/s írási sebességgel rendelkezik. A mai SSD-k közt ez nem épp élvonalbeli teljesítmény, de még mindig sokkal gyorsabb, mint az átlagos merevlemezek.

A támogatott operációs rendszerek: Windows XP-től a Windows 8.1-ig. Nem támogatja viszont az Apple Mac OS és Linux rendszereket. A gyártó 5 év garanciát vállal a termékre. Jelenlegi ára 299$ a Newegg.com web áruházban.