Hogyan gyógyítsuk meg a Windows 10 lassú Excel fájl nyitási problémáját?

A probléma: amikor megnyitunk egy Excel fájlt a fájl kezelőből, akár Office 2013-at, akár Office 2016-ot használunk, közel 20 másodpercbe kerül a teljes megnyitás.

Teljesen mindegy, hogy a fájl a Felhőben, hálózati megosztásban vagy helyileg található meg – a megnyitása még akkor is az örökkévalóságig tart, ha a fájl nem is tartalmaz adatot. Hogy még komplikáltabb legyen az egész, ha az Excelt nyitjuk meg először (ami önmagában gyorsan megnyílik) és csak aztán a fájlt, akkor a fájl egy pillanat alatt megnyílik. Ezek alapján Excel problémának tűnik, igaz?

Azonban ez a probléma nem mindenkinél jelentkezik. Így feltehetően nem az Excel, hanem sokkal inkább a Windows 10 vagy annak egy része okozza ezt. De miért jelentkezik ez másképpen a Windows 10 felhasználó vagy rendszergazda esetében?

Az ok

Ha bekapcsoljuk a “Hey, Cortana” hang parancs szolgáltatást a Windows 10-re való telepítés vagy frissítés után, ez egyszerűen lelassítja az Excel fájl megnyitását. Ez a probléma csak Excelnél létezik, más Office alkalmazást nem érint.
Azok, akik soha nem kapcsolták be a “Hey, Cortana”-át (ami egyébként egy klassz szolgáltatás), soha nem találkoztak ezzel a problémával – ebből is látszik, hogy miért jelenik meg csak bizonyos felhasználó vagy rendszergazda esetében.

A megoldás

Ahhoz, hogy újra gyors legyen egy Excel fájl megnyitása, egyszerűen ki kell kapcsolni a”Hey Cortana” szolgáltatást.
Így csináljuk:
Nyissuk meg a Cortanát és menjünk a beállításokhoz.
Keressük meg a Hey Cortana beállítást és kapcsoljuk ki.
Indítsuk újra a számítógépet.

 

Forrás: SuperSite for Windows.

További tanácsokért keresse fel rendszergazda blogunkat!