Hogyan használjuk ki a Spotlight által nyújtott előnyöket

Az OS X beépített Spotlight keresője nagyban megkönnyítheti munkánkat, ráadásul használata egyszerű és gyors.

A Spotlight indítható a menükben lévő saját ikonja segítségével, bármelyik kereső ablakból illetve egyszerűen a “Command + Szóköz” billentyűk egyszerre történő lenyomásával is. Mindenek előtt azonban fontos a Spotlight testreszabásáról is ejtenünk egy-két szót. A Spotlight beállításához indítsuk el a System Preferences-t majd kattintsunk az ott található Spotlight ikonra. Itt megadhatjuk, milyen kategóriák között keressen pl. alkalmazások, dokumentumok, mappák stb.

Keresés a Spotlight-al:

A Spotlight segítségével könnyen kereshetünk bárhol bármint. A fájlokon, mappákon, alkalmazásokon túl a Spotlight az e-mailekben, naptárakban stb. is keres. Egyszóval mindent megmutat, ami megfelel a kritériumoknak. Ezen kívül lehetőségünk van még a weben és a Wikipédián is keresni. Ez a keresési eredmények végén szerepel és az alapértelmezett böngészőben nyit egy új fület.
A Spotlight-tal a menüpontok között is tudunk keresgélni, például ez egy nagy segítség lehet, ha egy tetszőleges alkalmazás egy funkcióját szeretnénk használni, de azt nem tudjuk, melyik menüpont alatt találhatjuk.

Menü keresése Spotlight-tal

 

A keresésben „Boolean” parancsok is segítenek nekünk. Ezek közül használhatjuk az AND (ÉS) kifejezést, az OR (VAGY) parancsot, valamint a NOT (KIVÉVE) szót, amellyel kivételeket tudunk megadni.

Keresés dátumok szerint:
A Spotlight alaklmas a létrehozás módosítás dátuma szerinti keresésre is, ezt a “created” (létrehozva) és a “modified” (módosítva) parancsokkal tudjuk megtenni. Ez abban az esetben nagy segítség, ha emlékszünk mikor hoztuk létre, vagy módosítottuk az adott fájlt. Könnyítés azonban, hogy nem kell napra pontosan megadnunk a dátumokat, elegendő időintervallumokat használni. Ezen kívül használhatunk a dátumoknál olyan parancsokat is, mint például a “Today” (ma) vagy a “yesterday” (tegnap).

Számolás a Spotlight-tal:
A Spotlight nem csak egy univerzális kereső, hanem számológép is egyben. A számoláshoz nem kell mást tennünk, mint begépelni az elvégzendő műveletet, majd az eredmény azonnal meg is jelenik. Ezzel időt takaríthatunk meg, hiszen így nem kell külön megkeresnünk a számológép alkalmazást.

Számológép nélkül is végezhetünk matematikai műveleteket

Szótár a Spotlight-ban:
Egy szó jelentésének megkereséséhez nem kell mást tennünk, mint begépelni a keresett szót, ezután ablakban látnunk kell a “Look Up” opciót, amely az OS X szótárban szereplő definíciót jeleníti meg nekünk. Ha rákattintunk, akkor előugrik az eredeti szótár alkalmazás. Gyorsabb azonban, ha csak felé visszük az egeret és az így előbukkanó ideiglenes ablakban is elolvashatjuk a keresett szó definícióját.

Szótárat is használhatunk a Spotlight-ban

Forrás: tuts+Apple.