A SMART Storage bejelentette a szupergyors ULLtraDIMM nevű SSD-jét

ULLtraDIMM – SSD és DDR technológia kombinációja  2x-3x alacsonyabb késleltetéssel rendelkezik mint a PCI-Express csatlakozójú SSD-k.

A SMART Storege Systems vállalat, amely nemrég arról vált híressé, hogy a SanDisk megvásárolta,  érdekes fejlesztést mutatott be a vállalati szintű SSD-k terén. Az újdonság, ami az ULLtraDIMM nevet kapta, egy vállalati szintű SSD, amely fő tulajdonsága az ultra-alacsony késleltetés.

Az SSD meghajtó DIMM kialakítást kapott és közvetlenül az alaplap memória foglalatába csatlakozik. A DIMM kialakításnak köszönhetően DRAM szintű teljesítményt nyújt, és emellett még költséghatékony is. Az ULLtraDIMM-nél elért technológiai fejlődés az alacsony késleltetés terén optimálissá teszi a használatát az olyan alkalmazásokhoz, mint a HFT ( high frequency trading), felhő alapú számítástechnika, virtualizáció, virtuális desktop infrastruktúra (VDI) és Big Data analytics.  Amíg egyes munkafolyamatok megkövetelik a szupergyors IOPS (Input/Output Operations Per Second) műveletvégzést, addig mások az extrémen egyenletes és alacsony késleltetést részesítik előnyben. Az ULLtraDIMM mind két fent említett követelményben maximálisan teljesít. Mivel, a NAND flash memória a CPU-val a memória csatornán keresztül  közvetlenül kommunikál, ezért az írási/olvasási késleltetés sokkal kisebb, mint SATA vagy PCI Express interfészeken keresztül. A memória buszok természetéből adódóan, ha több ULLtraDIMM SSD-t csatlakoztatunk egyidőben az alaplapra, a késleltetés ugyan olyan alacsony marad az összes modulnál. A Smart Storage által közölt részletek alapján az ULLtraDIMM írási késleltetése 5, az olvasási pedig 150 mikroszekundum. Az átlagos SSD meghajtók írási késleltetése 10x nagyobb ennél. A meghajtó maximális véletlenszerű 4K-s olvasási és írási teljesítménye 150K/60K IOPS, illetve maximális folyamatos olvasási és írási sebessége 1GB/s és 760MB/s. A meghajtók 200 és 400GB-os méretben lesznek elérhetőek. A beépítet NAND-ok 19nm csíkszélességű MLC gyártási technológiával készülnek. A meghajtóba ezen felül beépítésre kerül majd egy hírtelen áramszünet ellen-, és néhány adatbiztonságot védő funkció is. A gyártó garanciát vállal arra, hogy a meghajtó naponta 10 teljes újraírás mellett is működőképes marad 5 éven keresztül. A termék jelenleg csak a kiválasztott ügyfeleknél érhető el tesztelés céljából.